Podílové fondy zase rostou. Akciím vládne velká sedma

Vývoj podílových fondů hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v květnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost?

Vydáno: 19. 6. 2024
Kategorie: Investice
Zdroj: PartnersNews
Nálady investorů a vývoj na trzích v květnu ovlivňovaly především postupně zveřejňované výsledky firem. Ty předčily očekávání. V následujících měsících se ale pozornost obrátí zejména k vývoji inflace a k chování centrálních bank.
 
Jádrová inflace ani ve Spojených státech, ani v Evropě totiž neklesá takovým tempem, jaké by si centrální bankéři přáli. Na nervozitě jim nejspíš přidává růst mezd, který začíná inflaci překonávat. Pokud se v centrálních bankách zadrhne uvolňování dosavadní přísné měnové politiky, nálada na akciových trzích se může velmi rychle pokazit.
 
Zatím ale vývoj inflace a neochota centrálních bank k rychlému uvolnění měnové politiky investory neodrazuje od sázek na akcie. Především na akcie technologických firem. Velkou důvěru investoři vkládají do umělé inteligence a jejího potenciálu zásadně zvýšit efektivitu, respektive ziskovost mnoha firem.
 

PIF!

Partners index podílových fondů sleduje víc než 150 fondů s aktivy v celkové výši několik set miliard korun. Jde o fondy denominované v české koruně, a tedy převážně distribuované a nabízené v Česku. Vedle pohledu na všechny grafy současně si můžete zvolit, že chcete ukázat jenom některé.
 
Růstu o víc než čtyři procenta se dočkaly americké akciové trhy. Těžily zejména ze zájmu o akcie firem, kterým se přezdívá magnificent seven – Apple, Microsoft, Alphabet (Google), Amazon, Nvidia, Meta (Facebook) a Tesla.
 
Miláček investorských davů firma Nvidia, se počátkem června stala třetí firmou v historii, která dosáhla tržní kapitalizace tři biliony dolarů. Překonala tak celý německý akciový trh. Větší je už jenom Microsoft a Apple.
 
Evropské trhy a nerozvinuté země za americkým růstem zaostávaly. I pražská burza v květnu jenom stagnovala. Zachraňovaly ji akcie ČEZ, které díky lepším hospodářským výsledkům poskočily nahoru o osm procent.
 
Průměrná výkonnost korunových globálně diverzifikovaných akciových fondů nabízených v Česku (index PIF-AK) se pohybovala v květnu okolo 1,9 procenta. Za posledních dvanáct měsíců jsou investoři v plusu v průměru 20,7 procenta.
 
Skupina speciálně zaměřených akciových fondů, které se soustředí buď na konkrétní regiony či sektory, (tedy index PIF SPEC) vykázala v květnu zhodnocení 1,1 procenta. Meziročně jsou o 24 procent výš. V této skupině se nacházejí speciální fondy, které mají odlišné strategie i výsledky.
 
Dluhopisovým fondům letošní rok nepřeje. Cenu dluhopisů sráží dolů růst výnosů. Nepomáhá ani inflace ani nižší základní sazby České národní banky. Ačkoli teď ČNB svoji základní sazbu pravidelně snižuje, takže se dostala ze sedmi procent už na 5,25 procenta, dlouhodobé výnosy se posouvají nahoru.
 
Ke konci května se výnos desetiletého státního dluhopisu dostal na 4,3 procenta oproti 3,8 procenta z konce roku. Výhodou současného vzedmutí výnosových křivek ale je, že budoucí výkonnost dluhopisových fondů bude bez problémů překonávat inflaci. Konzervativní investoři tedy mají šanci znovu nakupovat dluhopisy za velice příznivých podmínek.
 
Průměrné zhodnocení dluhopisových fondů (index PIF-DLUH) za poslední měsíc bylo 0,4 procenta. Za posledních dvanáct měsíců jsou konzervativní fondy o 6,3 procenta výš. Fondy rizikových dluhopisů (index PIF-HY) v souladu s růstem akciových trhů, a tedy nižšími rizikovými přirážkami, přidaly 0,6 procenta. Meziročně jsou výš o 10,4 procenta.
 
Smíšené fondy (index PIF-MIX) rostly v souladu s dluhopisy a akciemi a svým zákazníkům v květnu připsaly kladné zhodnocení. Meziměsíčně to bylo 1,1 procenta, meziročně jsou 11,3 procenta v zisku.
 
Zdroj: penize.cz